Vinkkejä digitaalisten tunnisteiden käyttöön


nfc tunnisteOta selvää digitaalisista tunnisteista ja lue vinkkejä niiden käytöön liittyen.

 

NFC-tunnisteet

NFC-tunniste on pieni muistisiru, joka on kiinni antennissa. NFC-lukijalaite (esim. puhelin) aktivoi sähkökentällään antennin ja muistisirun, jolloin muistisiru lähettää oman sisältönsä lukijalaitteelle. Kun tunniste luetaan, aktivoituu tunnisteeseen ohjelmoitu toiminto. NFC-puhelin aktivoi tunnisteen n. 1-5 cm etäisyydeltä, jolloin tapahtuu ns. ”kosketus” (”NFC touch”).

 

Lisätietoa NFC-teknologiasta ja tunnisteita löydät seuraavista linkeistä:

NFC Forum: http://nfc-forum.org/

NFC Forum/ Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC50tHLKck0r9gH2F-8bcogg

RFID LAb: http://www.rfidlab.fi/nfc

NDCtags.com: http://www.nfctags.com/

 

Vinkkejä NFC-tunnisteiden käyttöön:

 

  • NFC & metallipinta – NFC tunniste ei toimi sellaisenaan metallisella pinnalla, vaan vaatii tällöin eristävän materiaalin esim. ferriitin. Tunniste voidaan myös kohottaa irti pinnasta noin 1 cm muovilla tai vastaavalla ei johtavalla aineella.

 

  • Tunnisteen kohotus pinnasta – Tasaisella pinnalla tunniste on hyvä nostaa 0,5 – 1cm muuta pintaa ylemmäksi, jotta puhelimesta on helppo pitää kiinni samalla kun tunnisteita luetaan.

 

NFC

  • NFC merkki – Tunnisteessa kannattaa käyttää visuaalista NFC merkkiä, “NFC” sanaa sekä ohjeistusta “Kosketa tunnistetta NFC puhelimellasi”. NFC-teknologia on vielä suhteellisen tuntematon ja harva käyttäjä tietää, miten tunnisteita käytetään. Kun käyttö opitaan, on se huomattavasti helpompaa kuin QR-koodin käyttö.

 

  •  Suositeltava tunniste – Markkinoilla on tarjolla monenlaisia NFC/RFID-tunnisteita, joissa on kaikissa eri ominaisuuksia (esimerkiksi muistin määrä). Alla olevasta taulukosta näet, mitä tunnisteita Bonwal suosittelee käytettäväksi.

 

NFC taulukko

 

QR-koodit

QR-koodi, eli 2D-koodi(Two Dimension Code) on visuaalinen matriisikoodi, joka luetaan kamera-, laserkenno- tai valovoima mittaukseen pohjautuvalla laitteella. Lähes kaikki kameralla varustetut puhelimet voivat lukea näitä koodeja. Koodin lukemiseen tarvitaan yleensä erillinen sovellus. QR-koodi voi sisältää max. 7 000 merkkiä, mutta suositeltava määrä on noin 40 merkkiä.

QR

 

Lisätietoa QR-koodeista löydät seuraavista linkeistä:

QRcode.com: http://www.qrcode.com/en/index.html

Qr-koodit.fi: http://www.qr-koodit.fi/qr-koodi

Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/QR-koodi

 

Vinkkejä QR-koodien käyttöön:

 

  •  QR-koodin sisältö – Mitä enemmän koodissa on dataa, sitä enemmän koodi pikselöityy ja sen vaikeampi sitä on lukea puhelimella ja sovelluksella. Optimaalinen koodin sisältö koko on noin 40 merkkiä. Tag Manager–palvelulla voit minimoida koodin sisällön ja optimoida koodin luettavuuden.

 

  •  Koodin koko – Koodin fyysinen koko vaikuttaa sen lukuetäisyyteen! Lukuetäisyys on käytännössä 10-kertainen koodin kokoon nähden. Lukijasovelluksen valmistajat suosittelevat, että koodin minimikoko on 2x2cm, jolloin lukuetäisyys on 20 cm. Koodin ollessa 8×8 cm, on sen lukuetäisyys 60-80 cm jne. Koodia ja sen lukuetäisyyttä kannattaa aina kokeilla käytännössä, ennen lopullista printtausta.

 

  • Tilaa koodin ympärillä – Varsinaisen QR-koodin ympärillä on hyvä olla ylimääräistä tilaa, jotta lukijalaite erottaa koodin sen ympärillä olevista väreistä ja kuvista. Suositeltava reuna on noin 10 % koko koodin koosta.

 

  • Useampi koodi – Useita QR-koodeja ei kannata sijoittaa liian lähelle toisiaan, sillä lähellä olevista koodeista lukijalaite valitsee sattumanvaraisesti koodin luettavaksi. Tällöin käyttäjän on vaikea lukea tiettyä koodia.

 

  • Koodi ulkotilassa – Koodin pinta tulee olla mattamainen etenkin ulkotiloissa, sillä valon heijastuminen materiaalin pinnasta hankaloittaa koodin lukua.Qr code 2cm & 8 cm