NFC-tunnisteet


nfc tunniste

 

NFC-tunniste koostuu pienestä muistisirusta, joka on kiinni antennissa. NFC-lukijalaite (esim. puhelin) aktivoi sähkökentällään antennin ja muistisirun, jolloin muistisiru lähettää oman sisältönsä lukijalaitteelle. Kun tunniste luetaan, aktivoituu tunnisteeseen ohjelmoitu toiminto. NFC-puhelin aktivoi tunnisteen n. 1-5 cm etäisyydeltä, jolloin tapahtuu ns. ”kosketus” (”NFC touch”).

Lue alta vinkkejä NFC-tunnisteiden käyttöön.

 

 

v merkki sininen  NFC metallisella pinnalla

NFC tunniste ei toimi sellaisenaan metallisella pinnalla, vaan vaatii tällöin eristävän materiaalin (ferriitti) tunnisteen ja metallin väliin. Tunniste voidaan myös kohottaa irti pinnasta noin 1 cm muovilla tai vastaavalla ei johtavalla aineella.

 

Metallipinta kuva NFC

 

NFCkoko2

v merkki sininen  Tunnisteen koko ja antennien yhteentoimivuus

NFC-tunnistetta on saatavilla erilaisella antennilla varustettuna, pienestä muutaman millimetrin kokoisesta antennista aina luottokortin kokoiseen antenniin asti. NFC-puhelimien antennin koko vaihtelee myös puhelimen koon ja takakannen muiden laitteiden (kamera, liitännät) mukaan.

Jos aktiivilaitteen (NFC-puhelin) ja passiivisen tunnisteen (NFC-tunnisteen) kokoero on kovin suuri, voi tunnistetta olla hankala lukea. Tästä syystä Bonwal suosittelee puhelimella luettaviksi tunnisteiksi 38 mm tai 22 mm antennilla varustettuja tunnisteita.

 

NFC pinnasta

v merkki sininen  Tunnisteen kohotus pinnasta

Tasaisella pinnalla tunniste on hyvä nostaa 0,5 – 1 cm muuta pintaa ylemmäksi, jotta puhelimesta on helppo pitää kiinni samalla kun tunnisteita luetaan.

 

NFC visual

v merkki sininen  Visuaalinen NFC merkki

Tunnisteessa kannattaa käyttää visuaalista NFC merkkiä, “NFC” sanaa sekä ohjeistusta “Kosketa tunnistetta NFC puhelimellasi”. NFC-teknologia on vielä suhteellisen tuntematon ja harva käyttäjä tietää, miten tunnisteita käytetään. Kun käyttö opitaan, on se huomattavasti helpompaa kuin QR-koodin käyttö.

 

v merkki sininen  Suositeltava tunniste

Markkinoilla on tarjolla monenlaisia NFC/RFID-tunnisteita, joissa on kaikissa eri ominaisuuksia (esimerkiksi muistin määrä). Alla olevasta taulukosta näet, mitä tunnisteita Bonwal suosittelee käytettäväksi.

 

NFC taulukko

 

Lisätietoa NFC-tunnisteita löydät NFC Forum ja NFC World-sivuilta.