QR-koodit


QR_Fi yleinen

 

QR-koodi, eli 2D-koodi (Two Dimension Code) on visuaalinen matriisikoodi, joka luetaan kamera-, laserkenno- tai valovoima mittaukseen pohjautuvalla laitteella. Lähes kaikki kameralla varustetut puhelimet voivat lukea näitä koodeja. Koodin lukemiseen tarvitaan yleensä erillinen sovellus. Imaisia sovelluksia voi ladata sovelluskaupoista. Lue alta vinkkejä QR-koodien käyttöön.

 

 v merkki sininen  Optimaalinen koodin sisältö

sisältö QR

Mitä enemmän koodissa on dataa, sitä enemmän koodi pikselöityy ja sen vaikeampi sitä on lukea puhelimella ja sovelluksella. QR-koodi voi sisältää max. 7 000 merkkiä, mutta optimaalinen määrä on noin 40 merkkiä. Tag Manager–palvelu minimoi koodin sisällön ja optimoida koodin luettavuuden.

 

v merkki sininen  Lukuetäisyys on 10-kertainen koodin kokoon nähden

Koodin fyysinen koko vaikuttaa sen lukuetäisyyteen! Lukuetäisyys on käytännössä 10-kertainen koodin kokoon nähden. Lukijasovelluksen valmistajat suosittelevat, että koodin minimikoko on 2x2cm, jolloin lukuetäisyys on 20 cm. Koodin ollessa 8×8 cm, on sen lukuetäisyys 60-80 cm jne. Koodia ja sen lukuetäisyyttä kannattaa aina kokeilla käytännössä, ennen lopullista printtausta.

 

v merkki sininen  Tilaa koodin ympärillä

Varsinaisen QR-koodin ympärillä on hyvä olla ylimääräistä tilaa, jotta lukijalaite erottaa koodin sen ympärillä olevista väreistä ja kuvista. Suositeltava reuna on noin 10 % koko koodin koosta

QR_mitat FI

v merkki sininen  Useampi koodi vierekkäin

Useita QR-koodeja ei kannata sijoittaa liian lähelle toisiaan, sillä lähellä olevista koodeista lukijalaite valitsee sattumanvaraisesti koodin luettavaksi. Tällöin käyttäjän on vaikea lukea tiettyä koodia.

 

v merkki sininen  Koodi ulkotilassa

Koodin pinta tulee olla mattamainen etenkin ulkotiloissa, sillä valon heijastuminen materiaalin pinnasta hankaloittaa koodin lukua.